Hned na začátku musím každého upozornit, každý ze zásahu na nastavení a technických parametrech zbraně jsem prováděl s vědomím že tím ztrácím jakoukoliv možnost na případnou reklamaci či náhrady škod na zdraví a majetku způsobených neodborným zásahem do zbraně!!!
Už to budou tři roky co mi začalo umírat moje staré dobré inferno? Mno nebylo ani tak moje, jako Krechyho, ale tuto úžasnou zbraň jsem si prostě zamiloval. Nezničitelném brutální kus železa? Věděl jsem že není jiná cesta než si pořídit něco vlastního. Pokukoval jsem po osvědčené klasice Tippmann 98. Bohužel tenkrát jsem si o nějaké ceně pod 4.000kč mohl nechat jen zdát.
Začal jsem tedy pátrat po něčem kde bych se mohl se slušnou hlavní, bombou a nerozbitnuým kvérem dostal tak na osm tisíc. Našel jsem a podle prvního obrázku na eBay jsem se zamiloval. Akci jsem vyhrál a už jsem se těšil jak se to bude střílet. Ale ejhle, z USA nejde poslat žádná zbraň ani paintballová. Díku osudu a Vladanovi, jehož je v podstatě náš výhradní dodavatel vybavení a spotřební věcí jako jsou kule a tak. Přivezl si jedno JT na testování z USA, jestli je vezme na prodej. Půjčil jsem si ho na pár her a dopadlo to tak, že ani nevěděl kolik vlastně stojí, ale zachoval se tak jak vždycky uměl? Řekl jen ?tak si ho nech, když ti sedí. Cenu nevím tak se pak nějak srovnáme? Cenu jsme si domluvili férovou a já měl konečně svůj vysněný kus železa.
A tady bych mohl skončit, ale to byl teprve začátek? Důvod proč píšu tenhle článek je ten, že jsem se setkal už se spoustou lidí co Tac 05 mají. Někdo je spokojenej víc, někdo míň ale skoro nikdo na 100% až na mě (kecám jsem spokojenej na 99%). Je pravda že mě to stálo pár pokusů a omylů, několik šíleně drahých náhradních dílů z USA. Dnes už tuto zbraň Vladan v prodeji nemá, ale stále se dají sehnat a vzhledem k ceně, která šla rychle dolu je Tac 05 v oběhu dost.
Takže pokud vezmete na vědomí úvodní varování, tak je tady pár tipů, tak si JT Tac 05 trochu vylepšit. Dále upozorňuji že nejsem odpovědný za žádné škody na majetky, nebo újmách na zdraví způsobených v důsledku napodobování mého počínání.
Hned na začátek musím upozornit všechny ty kteří si kupují ty nejlevnější tréninkové kule, že dál číst nemusí, protože když jsou šišatý kule, tak si to stejně lítá jak chce. Mě vyhovují nevíc Chronic Pro od Zapu, nestojí moc a kvalita je velmi dobrá. Takhle vypadá můj mazlík
po mém tuningu střílí lépe a přesněji než Tippmann A5 který není rozhodně v základu. K tomuto tématu by mohl dát komentář bratr ve zbrani Doktor. J
Nízká úsťová rychlost
Na první problém na který jsem narazil byl ten, že na radaru jsem byl maximálně na 260. Říkal jsem si nová zbraň, to si sedne. Bohužel nesedlo. Vydal jsem se cestou plnou pokusů a omylů. Většina lidí ani neví, že ventura, celý ten plastový blok se dá rozebrat. Spoustě lidí se povedlo plastový obal poškodit, nebo dokonce zničit, při pokusu o rozebrání. I v případě že zbraň funguje, tak tato součástka by měla být pravidelně čištěna a kontrolována. Jak tedy na to? Základní vyjmutí je snadné a je popsáno v manuálu. Když už budete celou tu černou věc v ruce, stačí vnitřkem trubičky z přední strany prostrčit šroubovák, nebo tyčku a celý vnitřek vytlačit ven. Celý finální tuning je založen čistě na fyzice. Jemnou prací s pilníkem a brusným papírem jsem prohloubil žlábky na tlakovém odlitku cca o 0,7 mm a pečlivě vyleštil, také jsem zaoblil hrany žlábku s cílem usnadnit CO2 co nejsnazší průchod. Abych dostal víc plynu při výstřelu přes komoru, použil jsem jednoduchou fintu. Navlékl jsem na jehlu trubičku z propiskové náplně a postupně jsem zmenšoval průměr.Jedná se tam o desetiny, takže doporučuji stáhnout na průměr 3,3mm zbraň pak sestavit a vyzkoušet. Pokud střílí jako samopal, jde dozadu málo plynu a je potřeba ubrat, nestřílet naostro kulema, jinak je závěr střihne!!! Tímto způsobem se zbraň naladí aby tlak a množství CO2 zvládnul vrátit závěr a přitom se zvětšil průtok do hlavní komory. A tím je tuning hotov. Důležité je mazat těsnění na tlakovém odlitku i celý plast zevnitř aby se nevyšoupal. Po této úpravě jsem docílil stabilních hodnot na radaru 285-295.
V dnešní době je již na trhu HPA Performance Kit, který v podstatě tyto změny obsahuje, bohužel jsem ho našel v nabídce na několika shopech, ale nikdo ho nemá skladem ačkoliv to uvádějí. Proto nikomu nemůžu zaručit že to opravdu pomůže. Rád bych ještě upozornil že tato zbraň nemá anti-sifon a proto je extrémně důležité používat u této zbraně bombu s anti-sifonem jinak hrozí kolísání úsťové rychlosti v obludných rozmezích, kde se pak při ?přehuštění? dá dostat na čísla až 450, ale to byl i problém starých 98ček, stejně tak jako většiny jednokomorových zbraní. A proto vždycky razím heslo, bezpečnost na prvním místě!!!
Závity, imbusy
Další rozčarování u této zbraně u mne nastalo při první rozborce. Každý kdo má, tak už ví. Je to americká zbraň a všechny závity jsou v palcích, včetně hlaviček imbusů. Později už byly distribuovány evropské verze které jsou bez problému. Pokud ale máte US verzi, je přeřezání závitů a výměna šroubů za metrické nutnost. Nedokážu si představit ztrátu šroubku z přední části s kolínkem někde na Big Game. Palce se u nás prostě nenosí. A žádný strach, rozdíly jsou tak minimální že k poškození závitu nemůže dojít.
Čep v úderníku
Tahle malá potvůrka mě pěkně vypekla při jedné bigošce. Ačkoliv je vyrobena z trvanlivého ABS plastu, ale tím jak jsem tunil pružiny, mrzlo a asi i z boží vůle, mi ten čep prasknul. Nouzově posloužil hřebík omotaný leukoplastí. Bylo pár pokusů na soustruhu z různých materiálů vyrobit náhradu, ale nebylo to pořád ono. Soustruh nebyl můj a když jsem potřeboval vyřešit nový čep před odjezdem do Milovic, vymyslel jsem krizové řešení, které bez problémů funguje doteď. 3,5 mm vrták na správnou délku zlomený ve svěráku a začištěný na brusce.
Hlaveň
S originálem si člověk vystačí tak na čištění kurníků. Mě spolehlivě slouží Smart Parts Progressive o délce 16??. Všude sice píšou že na JT je kompatibilní závit Spyder, ale pozor ne všechny. Moje píšťala měla totiž na konci závitu takové hezké osazení na těsnící gumičku, díky kterému nešla hlaveň našroubovat až na doraz. Stačila minutka na soustruhu a všechno je v pořádku. Takže vy co nemáte přístup k soustruhu, musíte zkoumat zda hlaveň co si kupujete bude opravdu pasovat. Další tuning hlavně byl proveden mým kamarádem Vořechem, který mi za menší úplatek v naturáliích, vyteflonoval hlaveň Tetragonem. Vřele doporučuji všem, chemicky navázaný teflon zlepší kluzné vlastnosti hlavně a když už se trhne kule, stačí párkrát vystřelit a je prakticky čisto.
Láhev CO2
Se standardním umístěním lahve jsem nebyl spokojen. Špatně se mi mířilo a zbraň byla příliš dlouhá. Jednoznačně doporučuji montáž Drop forwardu, ať už koupeného, nebo vlastní výroby jako mám já. Automaticky se míří potom podle horní kolejnice a míření přes kolimátor se v ideální výšce. Při tomto odsazení lahve jsem její zadní část použil jako ramenní opěrku. Samozřejmě jsou k dostání gumové opěrky k nasezení na láhev, ale já mám rád věci vyrobené na míru. Stačilo kus 3mm drátu na základní kostru, laminát a na finální dopracování klasický karosářský tmel.
Natahování
Se změnou pozice míření se objevil další problém. Natahovací mechanismus při střelbě kope zpět. Promazával jsem ho, vyhlazoval, ale nic nepomohlo. A mě prostě vadí když mi při střelbě něco ťuká do masky. Dá se to řešit přetaženou gumičkou, ale ta většinou praskne v nejméně vhodnou chvíli. Momentálně mám dva měsíce namontovanou beta verzi z drátu jízdního kola. Osvědčila se tak na 80% tak asi vytvořím finální verzi z o něco pevnějšího materiálu v černé barvě. A to je tak vše co jsem musel udělat se svou zbraní abych byl jedním z nejspokojenějších majitelů Tac 05 které znám. Za ty peníze, které teď stojí, si pořídíte v podstatě nezničitelnou jednoduchou a spolehlivou zbraň, kterou při troše snahy a znalostí dokážete posunout minimálně o jednu třídu výš.
Případné individuální dotazy a problémy týkající se této zbraně můžeme rozebrat ve fóru nebo na mailu.
Loučím se s Vámi a doufám že nebudu sám kdo se zde podělí o své názory a zkušenosti nejen s tímto typem zbraně.